Je zwangerschap opvolgen

Je laat je best regelmatig opvolgen door een arts of vroedvrouw tijdens je zwangerschap.

Prenatale consultaties

Bij een eerste zwangerschap kom je doorgaans 10 maal op prenatale consultatie, bij eventuele volgende zwangerschappen 7 maal. Volgende onderzoeken komen onder andere aan bod: bloedafname bij de moeder, echografieën, controle van de ontwikkeling van de baby, controle van het gewicht, de bloeddruk en de samenstelling van de urine bij de moeder.

Meer informatie over zwangerschapsopvolging vind je op de website van Kind en Gezin. Je krijgt er onder andere antwoord op deze vragen:

 • Bij welke alarmsignalen moet je naar de arts of vroedvrouw?
 • Welke consultaties en echo's zijn er tijdens je zwangerschap?
 • Hoe worden genetische aandoeningen opgespoord?
 • Wat met vaccinaties? 
 • Wat als je zwangerschapsdiabetes hebt?    

Gebruik het zwangerschapsboekje

Bespreek al je vragen over je zwangerschap en bevalling met de arts of vroedvrouw tijdens de consultaties. In het zwangerschapsboekje van Kind en Gezin is er telkens ruimte om ze te noteren. Het boekje is een praktische gids boordevol informatie, tips en advies. Je arts, vroedvrouw … zal dit boekje regelmatig invullen. Neem het daarom telkens mee als je op controle gaat. Zo heb je straks fijne herinneringen aan 9 bijzondere maanden.

Bij wie kun je terecht?

Zorprofessionals

 • Vind een huisarts in Brussel
 • Vind een vroedvrouw in Brussel
 • Ziekenhuizen in Brussel met materniteit
 • Informatie en documentatie rond zwangerschap, bevalling en kraamperiode: Expertisecentrum Kraamzorg Volle Maan. Volle Maan kan je ondersteunen in de zoektocht naar een bepaalde dienst of hulpverlening. Zij organiseren ook infosessies en vormingen.
 • Kind en Gezin biedt informatie aan over gezond zwanger worden, zwangerschap, geboorte, de ontwikkeling van je kind ... Aarzel niet om nu al contact met hen op te nemen: vraag een startgesprek aan op de website van Kind en Gezin.
  Een verpleegkundige van Kind en Gezin bezoekt jonge ouders in de kraamkliniek of thuis. Je krijgt informatie en antwoord op je vragen.

Meer over de zorgprofessionals tijdens de zwangerschap en geboorte

Wees geïnformeerd

Groepssessies om je voor te bereiden op de bevalling en kraamperiode

Bekijk onze activiteitenkalender om je te informeren over groepssessies zoals zwangerschapsyoga of Group Care Pregnancy om je voor te bereiden op de bevalling en de kraamperiode. Door je tijdens de zwangerschap voldoende te informeren krijg je meer zelfvertrouwen, krijg je een idee van wat je te wachten staat en leer je omgaan met kleine probleempjes. Ook na de bevalling ben je welkom tijdens de activiteiten zoals babymassage, Group Care Parenting, baboes, … 


Aanbod van partners:


Foto: Lies Engelen Photography

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x